POZORIŠNI ESEJ

Hleb teatar razvija “pozorišni esej” kao originalnu formu koju je osmislila jedna od osnivačica ovog teatra Sanja Krsmanović Tasić.

“Pozorišni esej” i “esej u pokretu” su novi scenski izrazi , gde se kroz umetničke akcije pripovedaju istiniti događaji i pojave uz kritičko promišljanje njihovog nastanka i posledica. Esej se uvek prikazuje kroz prizmu lične istorije stavljene u kontekst društvenih događaja koje su na nju direktno uticali. Jedna od podvrsta “pozorišnog eseja “ jeste “esej u pokretu” jer su pokret, igra, kretanje osnovna forma umetničkog izražavanja autorke.

Kao i svaki esej, i “pozorišni esej “ sadrži fusnote koje se prikazuju na kraju, tokom ili na samom početku eseja-predstave. Publika uvek ima priliku da bira redosled kojim će se fusnote razotkrivati/ prikazivati u prostoru, kroz tekst, video rad, scenu, intervenciju u prostoru, interakciju ili na neki drugi neočekivani način. Ova forma je edukativno-umetnička i doprinosi živoj energiji i interakciji između publike i izvođača.

Википедија

index