O S(A)VESTI Esej u pokretu o Dadi Vujasinović

 “O S(A)VESTI” je predstava o Dadi Vujasinović, novinarki lista “Duga” koja je prvih godina ratova devedestih izveštavala sa ratišta, a zatim otvoreno, jasno i istinito pisala o događajima na političkoj i društvenoj sceni naše zemlje. Život je je izgubila pod nerazjašnjenim okolnostima 8. aprila 1994. Imala je trideset godina.

Dada Vujasinović je bila moja drugarica iz detinjstva. Pripadale smo istoj, kako nas je ona nazivala, “žrtvovanoj generaciji”, kojoj su ratovi devedesetih ostavili duboke ožiljke, nevidljive ili opipljive.
Neraščišćeni tragovi tog vremena guše ovo sadašnje. Nerazjašnjena smrt jedne hrabre mlade žene doprinosi opštoj paralizi i beznađu zemlje, koja tek treba da dokaže da li ima snage da se izbori sa duhovima prošlosti. Da dokaže da li ima dovoljno svesti i savesti da se razvije u državu pravde i sigurnosti u kojoj će naša deca želeti da ostanu.”

Sanja Krsmanović Tasić

DADA

Kao i svaki esej, i ovaj sadrži fusnote koje se prikazuju na samom početku. Fusnote se sastoje od fragmenata sećanja i podataka, kao i umetničkih intervencija, koji će, kao delovi slagalice, na kraju islikati život i rad Dade Vujasinović, kao i vreme njenog odrastanja i stradanja, sa posebnim osvrtom na poslednje četiri godine njenog života. Publika ima priliku da bira redosled kojim će se fusnote razotkrivati / prikazivati u prostoru, kroz tekst, video rad, scenu, intervenciju u prostoru. Sam esej se odigrava na kraju predstave.

 

U predstavi su korišćeni tekstovi Bertolda Brehta, Sandre Vujasinovic, Aleksandra Tirnanića, Radislava Vujasinovića, Ljubomira Stojadinovića, Seke Vujasinović, Jelene Veljković, Sanje Krsmanović Tasić, i delovi “Pisama (1990-1994)” iz knjige “Svedočenja (Iz obešćašćene zemlje)” Dade Vujasinović. Pisma su upućena Dadinoj najboljoj drugarici Aleksandri Sanji Vujanić i sestri Sandri.
U predstavi korišćen snimak Vukašina Krsmanovića iz 1969, snimak emisije UTISAK NEDELJE iz 1993, snimak RTS-a Titove sahrane, fotografije iz porodičnih albuma porodica Vujasinović i Krsmanović kao i fotografije Zorana Tatara. U fusnoti BLOK korišćen refren pesme “Blok brate” grupe FTP. U fusnoti DANAS intrvjuisani su studenti novinarstva Fakulteta političkih nauka u Beogradu.

GODINE

Koncept/režija/izvođenje: Sanja Krsmanović Tasić
Video rad/scenografija/dizajn programa: Anastasia Tasić
Muzika: Aleksandra Đokić
Kostim: Boris Čakširan
Istraživanje/saradnja na dramaturgiji: Jelena Veljković Maja Domonji
Saradnica projekta: Aleksandra Vujasinović
Izrada objekata: Stolarija Arbos – Nikola Tasić
Izrada kostima: Modni atelje MA-Marija Antanasijević

  • Premijera 7. aprila 2014 .u BITEF Teatru

Predstava je rađena u koprodukciji Bitef Teatra u UDUS-a (Udruženja drmskih umentika Srbije)
Predstavu podržali Ministarstvo kulture Republike Srbije i OEBS

DADA

O S(A)VESTI je jula 2014. nagrađena priznanjem “Branislav B. Čubrilović” na festivalu “PatosOFFiranje” u Smederevu, koja se dodeljuje autoru sa najhrabrijim i najinovativnijim pristupom umetnosti:

“Sanja Krsmanović Tasić je hrabrim istraživačkim pristupom kroz izuzetno snažno multimedijalno umetničko delo progovorila o problematičnoj i traumatičnoj društvenoj temi političkog ubistva, podstičući time gledaoce da sami potraže odgovor na pitanje – šta je sloboda”.