Priče hleba i krvi

Predstava PRIČE HLEBA I KRVI  je autorski projekat glumice Sanje Krsmanović Tasić, nastao nakon dugog istraživanja lične, porodične, kao i kolektivne istorije našeg naroda, posebno perioda balkanskih ratova, prvog svetskog rata, kao i perioda SFRJ.
To je svojevrsna analiza, u umetničkoj formi, pojma HEROJA, pripadnosti određenoj naciji, zavičaju, otadžbini i ličnog odnosa glumice prema datim pojmovima i pojavama.
U njoj je ispričana priča o hrabroj Sofiji Jovanović, solunskom borcu, prababi autorke, kao i mnoge druge priče koje se nadovezuju i dopunjuju.

HLEB TEATAR

‘Duh umetnosti je živ u pričama krvi.”

Klarisa Pinkola Estes
 
Nikad nisam volela predstave u kojima su autori previše lični, u kojima pričaju uglavnom o sebi, svojim rođacima i precima.A eto, moja predstava govori o dve prababe i jednom pradedi (onog drugog samo usput spominjem), o meni , i o sopstvenom traganju za zavičajem. Ne moze biti ličnije!

Ovaj esej u pokretu sam morala da ispišem svojim telom, glasom, svojim glumačkim bićem publici, da bih smirila duhove predaka i da mi prababa Sofija ne bi dolazila više u san, da me sa prekorom gleda što na sceni stalno pričam tudje priče a ne našu/njenu. To je moj dug potomcima uz želju da prekinemo krugove ratova i nasilja koji se neprestano ponavljaju na našim prostorima.Moj dug onima što su mi ostavili u nasledstvo ordenje što zvecka priče krvi, i zemlju gde raste najzelenije drveče u čijim granama drekavci dozivaju.
Ova predstava/esej je i svojevrsna analiza, u umetničkoj formi, pojma HEROJA, pripadnosti određenoj naciji, otadžbini i mog ličnog odnosa prema datim pojmovima i pojavama.

Sanja Krsmanović Tasić
foto Jelena tasic
Tekst, režija i gluma – Sanja Krsmanović Tasić
Video – Miloš Tomić
Spot “Heroj svih ratova” – Iva Musović
Vizuelni identitet i program – Anastasia Tasić
Izrada objekata – Nikola Tasić
Kostim i zastava – Milena Ristić
Tehnicka podrska – Jugoslav Hadžić


U predstavi su korišćeni delovi iz knjige Antonija Đurića ŽENE SOLUNCI GOVORE, fragment iz “Majke Hrabrosti” Bertolda Brehta, delovi animiranog filma GLINENI GOLUB Miloša Tomića,snimci iz predstave ALTERNATIVNI VODIČ KROZ ISTORIJU BEOGRADA (2006) DAH Teatra.

  • PREMIJERA 9. i 10. novembar 2012. DAH Teatar Centar za pozorišna istraživanja, Beograd

PREDSTAVA JE REALIZOVANA U PRODUKCIJI UDRUŽENJA DRAMSKIH UMETNIKA SRBIJE UZ PODRŠKU DAH Teatra
Realizacija predstave je finansijski podržana od strane Ministarstva kulture Republike Srbije, Sekretarijata za kulturu Grada Beograda i Opštine Vračar.

Price Hleba i Krvi
  • Svetska premijera na engleskom jeziku: Festival povodom 25.godišnice Magdalena projekta  “Nasledstvo I izazov”, Kardif, Vels, Velika Britanija, avgusta 2011.
  • Premijera na srpskom jeziku: DAH teatar Centar za pozorišna istraživanja, novembar 2012.

Predstava je do sada gostovala :

U Bitef Teatru, sezona 2012/13, na Festivalu Van Okvira (Beograd), EX teatar Festu (Pančevo), Festivalu monodrame  i pantomime(Zemun), Pirotskom letu (Pirot), Akademiji za dramu i muziku (Rostock), Kult Teatru, Simpozijumu  “Misterija ženstvenosti”,