Reči od kamena

Reči od kamena  – mjuzikl o vršnjačkom nasilju, Hleb teatar u saradnji sa Pozorištem lutaka „Pinokio“

Kroz sat vremena uz songove koji se uživo izvode i koreografije koje pričaju o devojčici Milici i njenom odrastanju, na jedan otvoreni, ali takođe šaljiv i maštovit način, progovara se o temi vršnjačkog, a posebno internet nasilja.

Potpuno drugačije, razigrano i raspevano, promrdavaju se temelji ovog izazova sa kojim deca često (ne) izlaze na kraj i u osnovnoj i u srednjoj školi.

Tekst mjuzikla je nastao u bliskom susretu sa decom i mladima, na osnovu njihovih priča, razmišljanja i komentara po pitanju vršnjačkog sajber nasilja, u toku projekta „Zajedništvo“, ostvarenog u više beogradskih osnovnih i srednjih škola. Ovaj projekat, koji je nastao u saradnji Hleb Teatra i Centra za dramu u edukaciji i umetnosti (CEDEUM), kreativnim dramskim metodama teži da stane na put vršnjačkom nasilju.

This slideshow requires JavaScript.

Kroz umetnost je moguće progovoriti mnogo direktnije, a opet suptilno, o važnim, pa čak i bolnim temama. Da bi se shvatila ozbiljnost jedne pojave, potrebno ju je doživeti i saosećati sa protagonistima, što pozorište omogućava – kaže Sanja Krsmanović, autor teksta, reditelj i koreograf predstave.

Nakon predstave sledi razgovor sa stručnjacima u okviru tribina koje pozorište organizuje u saradnji sa Centrom za dramu u edukaciji i umetnosti (CEDEUM) i udruženjem „Umetnička Utopija“.


Hleb Teatar u saradnji sa Pozorištem lutaka „Pinokio“
Tekst, režija i koreografija: 
Sanja Krsmanović Tasić
Muzika: Jugoslav Hadžić
Kostim: Marija Milekić i Hleb Teatar
Animacija, program i plakat: 
Anastasia Tasić
Produkcija predstave: Udruženje Umetnička Utopija

Glumačku ekipu čine: Jovana Mihić (Milica)
Milena Bozić (Beta)
Sanja Krsmanovic Tasić (psihološkinja)
Marta Keler (majka, član benda)
Jugoslav Hadžić (otac, član benda)
Julijana Vincan
(Tanja, pevačica)
Anđelka Petrović (Vanja)

Ljubica Damč
ević (Tijana, član benda)
Sara Tasić/Helena Ćelap (Bebica)
Eldar Zubčević (Neša, član benda)
Uroš Tasić
(Nik, član benda).

Premijera je održana u sredu 30. maja u 20č, na Večernjoj sceni Pozorišta lutaka „Pinokio“, a prva repriza, 31. maja u 11č. Predstava je uvrštena u program Konferencije „Pozorište i škola“.