Sanja Krsmanović Tasić

Sanja Krsmanović Tasić (1963.) Po obrazovanju diplomirani filolog (Filološki fakultete u Beogradu, Romanistika, Grupa za španski jezik i književnost)  i pedagog-koreograf za Modernu i jazz igru (Univerzitet u Novom Sadu, Fakultet fizičke kulture). Na njeno umetničko formiranje su uticali veliki učitelji savremenog pozorišta i igre od kojih je učila :Torgeir Vetal (Odin Teatar), Joši Oida (Piter Bruka), Genadi Bogdanov (Biomehanika Mejerholjda), Rena Mirecka (Grotovski), Smiljana Mandukić, Karolajn Karson , Stiven Janakon i drugi. Od 1982 godine aktivna na nezavisnoj kulturnoj sceni Beograda i Jugoslavije u oblastima ige, pozorišta i performansa. Devet godine je bila solistkinja u Beogradskom savremenom baletu Smiljane Mandukić. Član od osnivanja grupe MIMART 1984. a od 1993 do 2014.je bila deo umetničkog i organizacionog jezgra DAH Teatra, pozorišne trupe i Centra za pozorišna istraživanja, u čijem je osnivanju učestvovala, gde je radila kao Direktorka programa.

Autorka, ko-autor ili deo tima mnogobrojnih društveno angažovanih projekata Centra (AKAVA SEM AMEN/Ovo smo mi, Play Against Violence 1,2 i 3, NE/VIDLJIVI GRAD i dr.) Koreografkinja, zajedno sa Borisom Čakširanom prve inkluzivne plesne predstave igrača invaliditetom KRIVA ZA GAUSA. Ostvarila je koreorežiju predstava ISPRAĆAJ I VRIJEME ZABORAVA u okviru projekta NETWORKING MEMORIES. Autorka je više članaka i eseja objavljenih u zemlji i svetu, kao i član redakcije LUDUS-a.

Kao predsednica CEDEUM-a (Centra za dramu u edukaciji i umetnosti) i predsednica Skupštine u svetskoj organizaiji IDEA ( International Drama/Theatre in Education Assotiation) zalaže se za kvalitetnu dramsku edukaciju i ukljičavanje drame i plesa u školski sistem. Ko-urednica je Bitef Polifonije, pratećeg programa BITEF –a. Osnivačica i umetnička direktorka pozorišnog Festivala dece i mladih ekologije i ekologije duše MATER TERRA.

Drži master klasove i radionice (SAD,Novi Zeland, Mongolija, Evropa i dr) u kojima podučava reditelje, glumce i plesače tehnikama fizičkog, procesnog pozorišta, i pozorišne laboratorije, sa posebnim fokusom na edukaciji glumaca u domenu scenskog pokreta, i plesača u domenu glumačkih veština i korišćenja glasa. Drži plesne radionice osobama sa invaliditetom. Sa svojim predstavama i radionicama gostovala je širom sveta.

Kontakt:

sanja.k.tasic@gmail.com

Tel: +381 64 39 693