SESTRE PO ORUŽJU

-pozorišni esej o Prvom svetskom ratu

Sisters in Arms/Sestre po oružju

  • Koprodukcija Hleb Teatar ( Beograd, Srbija) i Ake Ake Theatre ( Danidn, Novi Zeland)

Predstava “Sestre po oružju” uzima kao polazište stav autorke da je istorija kaleidoskop sastavljen od pojedinačnih sudbina i ličnih istina, kao i da pozorište ima moć da pripoveda istoriju na neposredan način kroz zajednički ritual publike i izvođača. Svrha rituala je isceljenje, u ovom slučaju uz pokušaj da se razotkrije složeni fenomen rata. Osnovna tema predstave je Prvi svetski rat na Balkanu.

Kroz vizuru žena aktivnih učesnica, Sofije Jovanović, beograđanke, ratnice i heroine balkanskih ratova, doktorke Đžesi Skot, novozelanđanke, prve žene ratne hirurškinje koja je lečila srpske vojnike, kao i mnogih drugih, sagledava se rat iz jednog drugačijeg, ličnijeg ugla, ugla žene stvarateljke, u žarištu uništenja i smrti. Priče kojima će se predstava baviti i do kojih su autorke došle nakon iscrpnog istraživanja teme, obuhvataju i priče mavarskih ratnika koji su se borili na Balkanu, kao i svedočanstva ANZAK-a (Australia and New Zealand Army Corps) i srpskih vojnika, učesnika rata.

Ova međunarodna saradnja obiluje pesmama komponovanim za predstavu koje se uživo izvode na sceni, fizičkim sekvencama i plesovima.

sisters

Tekst, dramaturgija i režija: Sanja Krsmanović Tasić

Muzika: Jugoslav Hadžić

Igraju: Jugoslav Hadžić, Sanja Krsmanović Tasić, Jessica Latton, Rhys Latton i Anastasia Tasić

Muzičar: Demir Ahmetović / Tenzin Mullin / Sam Atkins

U predstavi su korišćeni tekstovi Antonija Đurića, Rebeke Vest i učesnika

Fotografije: Alen Dove i Jelena Janković

sisters

  • Premijera 24. septembar 2014. Bitef Teatar, na 15. Bitef Polifoniji, pratećem program BITEF Festivala
  • Igranje: Pozorište Mladih, Novi Sad, Arts Festival Dunedin i Nelson Art Festival, Novi Zeland
  • Partneri: Bitef teatar I UDUS-Udruženje dramskih umetnika Srbije

Predstavu su podržali Creative New Zealand WW100 Centenary fund, Otago Community Trust i Ministarstvo kulture Republike Srbije