Zajedništvo

Zajedništvo – osnaživanje dece i mladih protiv vršnjačkog nasilja kroz metod pozorišta u obrazovanju


http://ruinproject.eu/


Metodologija Drama i Pozorište u Obrazovanju(TIE/DIE Theatre/Drama in Eduction) je malo zastupljena disciplina. Većina pozorišnih praktičara i profesora, čak i umetničkih pedagoga se nikada ranije nije susretala sa ovom metodologijom. Sama metodologija potiče iz Velike Britanije, odakle su takođe pokretane inicijative širom Evrope, kao i u nekoliko svetskih zemalja, za rad sa njom. Metodologija se pokazala kao jedna od najdragocenijih za rad na osetljivim temama kao što je nasilje, naročito vršnjačko nasilje.

Metod  se sprovodi od strane iskusnih pozorišnih i dramskih profesionalaca i predavača iz  pozorišne grupe Hleb Teatar, u organizaciji CEDEUM-a /Centra za dramu u edukaciji i umetnosti, organizacije koja je jedna od najznačajnijih iz oblasti dramskog obrazovanja u našoj zemlji i regionu, i koja je nacionalni centar međunarodne asocijacije IDEA (International Drama/Theatre in Education Association) .I ApsArt grupa je u početku učestvovala u realizaciji projekta.  Sam rad u prvoj fazi se sastojao od stvaranja kratke scene, koja  se izvodila u školskim učionicama, što bi predstavljalo uvod u temu i problem. Scena bi vodila ka diskusiji o problemu, sa razredom koji ju je odgledao i sa njihovim profesorima, kao i pozorišnim radionicama gde će deca i mladi ljudi imati priliku da kroz praksu rade sa različitim dramskim/pozorišnim tehnikama.

Rad takođe obuhvata i istraživanje i evaluaciju, što znači da će učesnicima pre gore navedenih aktivnosti biti podeljen upitnik koji će se sastojati od pitanja vezanih za njihovo iskustvo i saznanja o vršnjačkom nasilju. Nakon scene, radionice i diskusije, biće podeljen još jedan upitnik koji bi ocenio njihovu promenjenu percepciju o ovoj temi, i njihov stav o vršnjačkom nasilju.

Deo projekta su i okrugli stolovi, koji  su organizovani u školi uz prisustvo i učešće zainteresovanih strana iz Ministarstava kulture i prosvete, i Ministarstva za sport i omladinu, učitelja i nastavnika iz škole, učenika i roditelja, gde će se prezentovati scene, rezultati radionica i ankete, zajedno uz otvorenu diskusiju na temu vršnjačkog nasilja.

Scene i rezultati radionica su dokumentovani i podeljeni preko Youtube kanala i društvenih mreža. Fejsbuk strana je aktivirana, i zajedno sa svim učesnicima predstavljaće bezbednu mrežu zajedništva, gde će nastaviti da se odvijaju diskusije o temi. Vršnjačko nasilje u srpskim školama i među mladima postalo je gorući problem koji je rezultirao samoubistvima tinejdžera proteklih godina.

Prvi pilot projekat odvijao se u septembru, 2016 i uključio je učenike pet razreda osnovne škole, kao i pet razreda srednje škole . Projekat se zatim nastavio tokom 2017 i nastaviće se tokom 2018 godine.

Osoblje i članovi obe škole, roditelji, stručnjaci i predstavnici Ministarstva prosvete, bili su informisani o rezultatima projekta, uzeće učešće u okruglom stolu, svedočiti o samom radu i dobiti evaluaciju sprovedenu među mladim učesnicima.

Projekat  “Zajedništvo” je nastao u saradnji sa  Centrom za dramu u edukaciji i umetnosti, kao glavnim organizatorom i producentom projekta. Hleb Teatar, kao partner u projektu, je realizovao dve predstave pozorišta u obrazovanju koje izvodi u školama: “Ranac”-predstavu radionicu, namenjenu uzrastu od 10-13 godna, u kojoj se tokom jednog školskog časa bavi temom vršnjačkog fizičkog nasilja, i interaktivnu predstavu-radionicu “Reči od kamena”, u kojoj se bavi internet nasiljem, a namenjena je uzrastu od 13 do 16 godina.