Istorijat

Još 2000. godine u Novom Sadu ostvario se se prvi zajednički nastup budućih članova Hleb Teatra; Jugoslava Hađžića i Anastasije Tasić. Džil Grinhalš (Jill Greenhalgh) osnivačica Magdalena Projekta  je na tadašnjem INFANT Festivalu započela projekat Water Wars . U predstavi/performansu Anastasia je svirala klarinet a Jugoslav gitaru. Zanimljivo je da su umetnici Hleb Teatra i kasnije učestvovali u ovom projektu, koji je ostvaren u narednih 6 godina u osam zemalja. Sanja Krsmanović Tasić je učestvovala u projektu u Providensu u SAD 2004, a Jugoslav u Brizbejnu u Australiji 2002. i u poslednjoj predstavi projekta u Nju Orlansu, SAD, 2006.

INFANT FESTIVAL 2000Učesnici Water Wars-a, 2000.

Jugoslav i Anastasia su zatim nastavili da rade i nastupaju zajedno od 2000 – 2007. u Dramskoj grupi za mlade Dah Teatra u okviru projekata Igrom protiv nasilja (Play Against Violence) i Akava sem amen Ovo smo mi, koju je vodila Sanja Krsmanović Tasić, da bi kasnije osnovali sopstveni bend.

Sanja Krsmanović Tasić je više od tri decenije prisutna na međunarodnoj i domaćoj izvođačkoj sceni, prvo kao igrač i koreograf, a zatim preko dve decenije kao deo DAH Teatra, u čijem je radu, kao deo jezgra ove pozorišne laboratorije, učestvovala kao glumica i pedagog. U DAH Teatru Centru za pozorišna istraživanja radila je kao direktorka programa, i razvijala brojne projekte i programe .

Sanja Krmanović Tasić as Hellen KellerSanja Krsmanović Tasić kao Helen Keler u predstavi Dah Teatra
Jugoslav Hadžić je u DAH Teatru učestvovao dvanaest godina kao glumac, muzičar, kompozitor, a u radu Centra kao tehnički director.

Prvi esej u pokretu “Priče hleba I krvi” Sanje Krsmanović Tasić doživeo je svoju svetsku premijeru takođe na Magdalena Festivalu ”Nasledstvo i izazovi – 25 godina Magdalena Projekta” (Legacy and Challenge), u Kardifu, u Velsu 20.08.2011. godine. Ovu godinu i datum premijere osnivači I članovi Hleb Teatra uzimaju kao datum svog osnivanja.